HOW TO: Je kaartje doen bloeien

HOW TO: Je kaartje doen bloeien

Heb je een plantbaar kaartje gekocht of ontvangen maar weet je niet goed hoe je je kaartje moet doen bloeien? Dan is deze blogpost jouw redder in nood!

In 5 korte stappen leg ik je uit hoe je jouw kaartje het best kan planten om de slaagkans zo groot mogelijk te maken. Let op, dit is een natuurlijk product. Er zijn zeer veel factoren die het uitkomen van de zaadjes kunnen beïnvloeden en er is altijd een beetje geluk mee in het spel. Maar als je onderstaande stapjes volgt, is de kans in ieder geval groot dat jouw bloemetjes binnenkort in volle fleur staan!

Let's start!

How to make your card flourish:

Stap 1: Maak je kaartje volledig vochtig
Voor je je kaartje gaat planten, maak je het best eerst goed vochtig. Heel het papier mag goed doordrenkt zijn met water. Dit zorgt ervoor dat het papier rond je zaadjes makkelijker zal oplossen.

Stap 2: Leg je kaartje op aarde
Afhankelijk van wanneer je je kaartje zal zaaien, zal je dit binnen in een potje of buiten in de tuin kunnen doen. Je kaartje kan enkel in een warme omgeving groeien, dus let hier voor op. Zoek dus het ideale plaatsje uit en leg het kaartje in zijn geheel op een laag aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaai- en stekgrond of potgrond voor de moestuin.

Stap 3. Je kaartje onderstoppen
Dek nu je kaartje af met ongeveer 2cm potgrond. Zorg dat heel je kaartje ondergestopt is. Op deze manier kan het de nodige voedingsstoffen opnemen om te ontkiemen. Hoe dikker je laag aarde, hoe langer het duurt voor je de zaadjes zal zien ontkiemen.

Stap 4. Water tegen de dorst!
Heb je je kaartje succesvol gepland, dan is dit nu je baby voor de komende paar dagen. Door de grond iedere dag goed te sproeien, zal je ervoor zorgen dat je kaartje in de grond vochtig blijft en de zaadjes zich kunnen losmaken en ontkiemen. Water geven doe je het best met een sproeier of gieter met kopstuk. Op deze manier wordt het water goed verdeeld over het hele oppervlak en krijgen alle zaadjes zeker genoeg vocht.

Stap 5. Zon, warmte & lots of love
Naast het vochtig houden van de grond, is dit de meest belangrijke stap in heel het groeiproces. Zoals hierboven vermeld is de staanplaats van je toekomstige bloementuintje dus zeer belangrijk. Zoek daarom een warme plek uit met veel natuurlijk licht. Let echter wel op dat je je zaadjes nooit in de volle zomerzon zet. Hierdoor zal je papier namelijk uitdrogen en kunnen de zaadjes niet ontkiemen. 

En nu?
Nu is het geduld hebben! Het duurt namelijk één à twee weken voor je de eerste kiemplantjes zal kunnen spotten. Vergeet ook hierna je bloemetjes geen aandacht te geven. Je hoeft niet elke dag meer water te geven, maar het klimaat waarin ze groeien is nog steeds zeer belangrijk dus verzorg ze goed! 

Wanneer mag ik ze planten?
Je kan op ieder moment van het jaar je kaartje planten, maar voor de meeste slaagkans wacht je best tot maart. Tegen eind maart kan je je kaartje alvast binnen planten. Tegen half mei mag je je plantje verplaatsen naar buiten!

Vragen, bedenkingen, jouw groeiproces delen?
Dat kan! Ik zie het graag komen via info@verbloemdepost.be

Keep on blooming!

Terug naar blog